Browin - Pasztet domowy z grzybami

Pasztet domowy z grzybami

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj przepis

Nie masz pomysłu na świąteczne dania? A może szukasz pysznych dodatków do kanapek i wytrawnych przekąsek? Przepis na pasztet będzie tutaj idealnym wyborem. Postaw na naturalne wyroby w swojej domowej kuchni. Odkryj smak i cudowny zapach świeżo upieczonego pasztetu, który w towarzystwie grzybów zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Jak zrobić pasztet z grzybami - krok po kroku?

Przepis na domowy pasztet z grzybami

Przygotowanie:

Podgardle pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i przez 3 minuty smaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą, dopraw solą i pieprzem, a następnie ostudź. Resztę mięsa pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i również pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, dorzuć do niej warzywa, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i smaż 3 minuty. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu jeszcze kilka minut. Całość zalej 700 ml wody, dodaj kostki bulionu, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś przez ok. 1 godzinę, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Po tym czasie całość ostudź, a grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski. Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbkę oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, zmieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę rzymską wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter