Browin - Karkówka z szynkowaru

Karkówka z szynkowaru

Mięso i wędliny

2019-08-14 Drukuj przepis

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować domową wędlinę na kanapki, chcesz przygotować mięso bez sztucznych dodatków i konserwantów to koniecznie musisz poznać szynkowar. To małe, ale niezwykle przydatne w kuchni urządzenie sprawi, że na twoim stole pojawią się smakołyki, które zachwycać będą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Karkówka z szynkowaru to propozycja dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją wędliniarską przygodę. Przepis na karczek z szynkowaru jest niezwykle prosty w wykonaniu i sprawi, że domowy wyrób wędlin stanie się Twoją pasją. Mięso przygotowane za pomocą szynkowaru pozwoli Ci cieszyć się smakiem domowej wędliny bez sztucznych dodatków i konserwantów.

Kanapki z domowymi wyrobami nie będą długo czekać na talerzu, przekonaj się sam i postaw na to co na najważniejsze! Na zdrowie Twoje i Twoich bliskich. Wędlina pachnąca przyprawami świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do kanapek. Karczek własnej roboty możesz pokroić w grubsze plastry, dodać do nich sos chrzanowy i zaserwować z ziemniakami i buraczkiem - to sprawdzony przepis na pyszny obiad!


Przygotowanie:

Karczek obkrój tak, aby z łatwością wypełnił później szynkowar. Jeśli posiadasz nakłuwacz przygotuj za jego pomocą mięso. Aby zmiękczyć jego strukturę możesz też delikatnie poubijać mięso tłuczkiem. 

W moździerzu rozetrzyj kolorowy pieprz z gorczycą. Następnie natrzyj mięso solą, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dla lepszego efektu całość umieść w woreczku próżniowym na 48h. Po tym czasie przygotuj garnek z wodą i zacznij ją podgrzewać. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-85 °C.

W międzyczasie umieść przygotowane mięso w specjalnym woreczku, a następnie przełóż całość do szynkowaru. Zamknij go szczelnie pokrywką, umieść w nim termometr i przenieś go do garnka z wodą (poziom wody musi być powyżej poziomu mięsa znajdującego się w szynkowarze). Kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 69 -71 °C wyjmij szynkowar i pozostaw go do samoczynnego wystygnięcia. 

Kiedy ostygnie umieść go w lodówce na ok. 6 h w celu stężenia się bloku mięsnego. Po tym czasie możesz wyjąć mięso i cieszyć się jego smakiem!



Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!


Newsletter