Browin Przepiśnik - Pasztet domowy w słoiku

Pasztet domowy w słoiku

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Pasztet w słoiku to propozycja dla zabieganych osób. Dzięki pasteryzacji możesz przygotować większe zapasy, które bez problemu przechowasz przez dłuższy czas. Aksamitna konsystencja, aromat i smak pasztetu sprawią, że stanie się on Twoim ulubionym dodatkiem do wytrawnych  śniadań, kolacji oraz przekąsek. Poznaj nasz przepis i daj się porwać kulinarnej przygodzie!

Jak zrobić domowy pasztet w słoiku?

Przepis na pasztet ze słoika

Przepis:
Mięso oraz boczek pokrój i ugotuj z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych i cebuli. Ugotowane mięso wyjmij. Cebulę wyrzuć. Rosół uzupełnij wrzącą wodą do ilości 1,2 L. Wątróbkę parz w rosole (nie gotując) – możesz też dodać ją surową. Po wyjęciu wątróbki wsyp kaszkę i dobrze wymieszaj. Mięso oraz wątróbkę zmiel przez sito z drobnymi oczkami. Dodaj kaszę mannę, przyprawy i używając miksera zmiksuj całość na wysokich obrotach przez kilka minut. Nic nie powinno być zimne, wszystkie czynności powinieneś wykonywać sprawnie, jedna po drugiej. Pasztet przełóż do słoiczków, wytrzyj ich brzegi, zamknij i poddaj pasteryzacji – wkładając na pół godziny od gotującej się wody. Drugiego dnia pasteryzację powtórz.

Uwaga!
Słoiki z pasztetem przechowuj w chłodnym miejscu!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

pasztet domowy

pasztet

przepis na pasztet