Browin Przepiśnik - Pasztet domowy pieczony

Pasztet domowy pieczony

Mięso i wędliny

2019-03-06 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Jeśli jesteś fanem pasztetów - koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Tradycyjny smak, cudowny aromat, chrupiąca skórka i zawartość samych naturalnych składników sprawia, że śniadania, kolacje i przekąski nabierają zupełnie nowego znaczenia! Zostań z nami domowym wędliniarzem!

Jak zrobić domowy pasztet?

Przepis na pieczony pasztet

Przygotowanie:

Łopatkę, karczek, boczek i słoninę pokrój w kostkę i lekko podsmaż na oliwie. Wsyp wszystko do dużego garnka, zalej wodą z dodatkiem 2 kostek rosołowych i duś pod przykryciem do miękkości. Wątróbkę zanurz w gorącej wodzie na 5 minut. Cebulę wrzuć na patelnię, by się zeszkliła. Następnie wszystkie te składniki zmiel 3 razy w maszynce, dodając namoczoną w mleku bułkę. Białka oddziel od żółtek i ubij „na sztywno”. Dodaj żółtka i zmielony farsz mięsny, po czym całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Wnętrze dwóch podłużnych form natłuść i wysyp bułką tartą, a następnie napełnij je do wysokości 3/4 przygotowaną masą mięsną. Piecz 1 godzinę w temperaturze 220°C. 

Uwaga!
Jeśli mięso i boczek są wyjątkowo „chude", to możemy zwiększyć ilość słoniny lub ewentualnie dodać 2 łyżki smalcu. Zapobiegnie to „wysuszeniu" pasztetu, a w efekcie jego rozwarstwieniu się w trakcie krojenia.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu