Przepis na tradycyjny zakwas na żur
Przygotowywanie:
Mąkę wsyp do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Następnie stopniowo wlewaj wodę, w międzyczasie szybko mieszając powstałą konsystencję tak, aby nie zrobiły się w niej grudki.
Po dodaniu liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz czosnku zamieszaj całość.
Słoik przykryj lnianą ściereczka lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 dni. Ważne jest, aby nie zamknąć szczelnie zakwasu podczas hodowania, ponieważ zachodzą w nim procesy fermentacji i zbierają się gazy.
Kolejną istotną kwestią jest mieszanie zakwasu drewnianą łyżką podczas jego hodowania, pozwala to zlikwidować pęcherzyki powietrza w nim powstające.
Po 5 dniach gotowy zakwas możesz wykorzystać do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Możesz przechowywać go ok. 2 tygodni.