Browin - Zakwas na domowy żurek

Zakwas na domowy żurek

Dania

2019-04-15 Drukuj przepis

Zakwas potrzebny jest do przygotowania znanego z dzieciństwa żuru, białego barszczu, a także tradycyjnych zup wielkanocnych. Przygotowanie własnego zakwasu wymaga jedynie cierpliwości i kilku składników. W zależności od tego jaką zupę zdecydujemy się przygotować, wówczas do zrobienia zakwasu należy dobrać odpowiednią mąkę. Żurek na domowym zakwasie to idealna propozycja zupy na świąteczny stół. Zakwas tworzony z myślą o nim można przygotować zarówno z mąki pszennej, żytniej jak i mąk bezglutenowych. Gotowym do użycia zakwasem możemy cieszyć się już po 5 dniach. To oczekiwanie z pewnością zostanie nam wynagrodzone niepowtarzalnym smakiem, który oczaruje naszych gości i bliskich.



Przepis na tradycyjny zakwas na żur

Przygotowywanie:

Mąkę wsyp do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Następnie stopniowo wlewaj wodę, w międzyczasie szybko mieszając powstałą konsystencję tak, aby nie zrobiły się w niej grudki.

Po dodaniu liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz czosnku zamieszaj całość.

Słoik przykryj lnianą ściereczka lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 dni. Ważne jest, aby nie zamknąć szczelnie zakwasu podczas hodowania, ponieważ zachodzą w nim procesy fermentacji i zbierają się gazy.

Kolejną istotną kwestią jest mieszanie zakwasu drewnianą łyżką podczas jego hodowania, pozwala to zlikwidować pęcherzyki powietrza w nim powstające.

Po 5 dniach gotowy zakwas możesz wykorzystać do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Możesz przechowywać go ok. 2 tygodni.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter