Browin Przepiśnik - Wino z wiśni - mocne, półsłodkie

Wino z wiśni - mocne, półsłodkie

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 8
ulubione

Wino wiśniowe to najbardziej tradycyjne wino spośród wszystkich domowych trunków. Wina te osiągają do 16% alkoholu i zachwycają swoimi wyrazistymi smakami. Wiśnie idealnie łączą się z jagodami, jeżynami oraz czarną porzeczką. Poznaj przepis na mocne i półsłodkie wino, które krok po kroku samemu wykonasz w zaciszu domowym.

Przepis na wino wiśniowe

Przygotowanie:

Przygotuj syrop cukrowy (z 2,5 L ciepłej wody i 2 kg cukru) i odstaw go do ostudzenia. Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Tak przygotowane owoce umieść w pojemniku fermentacyjnym zaopatrzonym w rurkę fermentacyjną i dodaj wcześniej przygotowany syrop cukrowy. Dodaj Pektoenzym, połowę porcji pożywki oraz drożdże winiarskie. Całość pozostaw do fermentacji w miazdze na 2 tygodnie. Po tym czasie odciśnij wiśnie, przyda się do tego praska lub silna ręka. Po odciśnięciu młodego wina przenieś je do balonu, dodaj kolejną porcję pożywki i pozostaw na kolejny tydzień. Po tygodniu dodaj ostatnią porcję syropu cukrowego (z 1 L wody i 1 kg cukru). Pozostaw na kolejne 4 tygodnie – po tym czasie na dnie balonu zbierze się osad. Dokonaj obciągu wina, usuń osad, a wino umieść znów w balonie i pozostaw do dalszej fermentacji i sklarowania. Jest to też dobry moment na ewentualną korektę smaku (dosłodzenie lub dokwaszenie).

Wino z wiśni - mocne, półsłodkie


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis

przepis na wino

jak zrobić wino z wiśni

wino z wiśni