Browin - Szynka wędzona domowa - zadymka

Szynka wędzona domowa - zadymka

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj przepis

Przepis na szynkę idealną? Mamy na to sposób! Wystarczy, że postawisz na naturalne składniki i poświęcisz chwilę czasu na przygotowanie jej w domowym zaciszu. Idealny smak, piękny kolor i cudowny zapach - to tylko niektóre zalety domowej wędliny. Zostań z nami wędliniarzem i zachwycaj rodzinę pysznymi smakołykami!

Przepis na wędzoną szynkę

Jak zrobić wędzoną szynkę w domu?

Przygotowanie:

Sporządź zalewę peklującą z 1 L wody, ziół do szynki piwnej, saletry, soli oraz rozgniecionego czosnku, a następnie zanurz w niej szynkę na dwa tygodnie. Po tym czasie mięso wyjmij, włóż w siatkę wędliniarską i osusz. 


Tak przygotowana szynka jest gotowa do wędzenia – najlepiej w domowej wędzarni, ewentualnie na grillu. Jeśli używasz sprzętu do grillowania, szynkę umieść na ruszcie, a zrębki ułóż na aluminiowej tacce i połóż ją bezpośrednio na rozgrzanym brykiecie, by szynka wędziła się w aromatycznym dymie wytwarzanym przez zrębki. Jeśli chcesz, by szynka była gotowa do spożycia zaraz po uwędzeniu w wędzarni, proces ten powinien trwać do czasu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 70-75°C.

Uwaga!
Możesz również zakończyć wędzenie po godzinie, a następnie szynkę sparzyć w gorącej wodzie o temperaturze 70-75°C, dobierając czas parzenia do wagi szynki (1 godzina na 1 kg).

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter