Browin - Słodkie bułeczki ze śliwką

Słodkie bułeczki ze śliwką

Wypieki

2018-12-04 Drukuj przepis

Śliwki idealnie sprawdzają się do mięs, ciast i deserów. Ich struktura sprawia, że świetnie nadają się również do pieczenia. Wystarczy tylko ciasto drożdżowe, kilka śliwek i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się domowymi bułeczkami zachwycającymi podniebienia. Przepis bez problemu można modyfikować w kwestii nadzienia w zależności od preferencji smakowych lub sezonowości owoców. Szczególnie polecamy słodkie bułeczki ze śliwkami, ale można zastąpić je jabłkami, rabarbarem, jagodami, truskawkami, a także malinami. Własnoręcznie przygotowywane wypieki to gwarancja świeżych i naturalnych składników, które sprawiają, że bez wyrzutów sumienia można je podawać dzieciom. Z doświadczenia wiemy, że uwielbiają domowe słodycze i ciasta.

Przepis na domowe bułeczki z nadzieniem śliwkowym

Przygotowanie:

W wysokim pojemniku podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże, 2 łyżki cukru i wymieszaj na gładką masę. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego 2 całe jajka oraz 2 żółtka, pozostałą ilość cukru, mąkę, pół kostki miękkiego masła, olej oraz olejek cytrynowy. Następnie wszystko delikatnie wyrób. Jeśli ciasto będzie się kleiło, dodaj więcej mąki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, a następnie rozwałkuj ciasto do grubości ok. 1 cm. Z powstałego placka wytnij przy pomocy szklanki kółka i zawijaj w nie owoce, sklejając krawędzie ciasta do dołu. Gotowe bułeczki odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj je jajkiem, posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i piecz ok. 15-20 m.in. w temperaturze 160°C. Po wystygnięciu ciesz się smakiem pysznych domowych bułeczek z nadzieniem śliwkowym.


Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!


Newsletter