Browin Przepiśnik - Rolada schabowa z piersią drobiową - szynkowar

Rolada schabowa z piersią drobiową - szynkowar

Mięso i wędliny

2019-03-07 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 6
ulubione

Pyszna i soczysta rolada sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu. Możesz wykorzystać ją również w towarzystwie warzyw jako zamiennik sklepowej wędliny. Poznaj cudowny smak i aromat mięsiw przygotowywanych  domowym sposobem w szynkowarze. Jesteśmy pewni, że przepis przypadnie Ci do gustu, a Twoje domowe wyroby na stałe zagoszczą w Twojej kuchni!

Rolada schabowa z szynkowaru to propozycja również dla najmłodszych. Przygotują ją wg przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem. Pozbądź się konserwantów i sztucznych dodatków. Postaw na wędliny o wysokiej jakości i pewnym składzie. 

Odkryj też inne przepisy na dania z szynkowaru i znajdź smak, który Cię zachwyci. Poznaj sprawdzone receptury i eksperymentuj z własnymi pomysłami na wyśmienite mięsa. Przekonaj się, ile smaku może skrywać to niepozorne urządzenie do domowego wędliniarstwa.

Za pomącą szynkowara przygotujesz nie tylko szynki, rolady i potrawki, ale także smaczne pasztety! Postaw na samo mięso lub łącz je z dodatkami suszonych owoców. Rolada schabowa ze śliwką - to też da się zrobić! Wolisz morele, nic prostszego! Odkryj pasję, która tkwi w domowym wędliniarstwie i zachwycaj swoich bliskich daniami z szynkowaru.


Przepis na roladę schabową z szynkowaru

Jak zrobić roladę w szynkowarze?

Przygotowanie: 

Oliwę i przyprawy wymieszaj, tworząc marynatę do mięsa. Schab rozkrój w taki sposób, aby udało się go rozwinąć i delikatnie rozbić. Piersi pokrój w kawałki (2 cm). Zarówno schab, jak i piersi nasmaruj dobrze marynatą, resztą marynaty zalej mięso i pozostaw pod przykryciem w lodówce minimum na 2 godziny. Następnie rozbij schab, rozłóż na nim części z piersi kurczaka i zwiń w roladę. Wysokość rolady powinna być 2 cm niższa niż wysokość szynkowaru.

Tak przygotowane mięso umieść w szynkowarze. Naczynie zamknij, w mięso przez otwór w pokrywie szynkowaru wbij termometr, całość umieść w garnku z wodą (może się ona lekko gotować) - jednak ważne, aby woda była powyżej poziomu mięsa włożonego do szynkowaru. Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 75 stopni zakończ parzenie. Zaczekaj aż szynkowar ostygnie (można włożyć go do zimniej wody), a następnie całość pozostaw w lodówce na min. 4 godziny. Po tym czasie można roladę wyjąć i delektować się jej smakiem.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

zdrowa wędlina z szynkowara

mięso z szynkowara

zostańwdomu

zostanwdomu