Browin - Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Dania

2018-11-15 Drukuj przepis

Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję pierogów. Jedni przepadają za ruskimi, inni wybierają te tradycyjne z kapustą i mięsem. Na szczególną uwagę zasługuje także połączenie szpinaku i fety. Przygotowanie tego farszu jest niezwykle proste, a efekt zachwyci każde podniebienie. Poznajcie przepis na podstawę pierogów czyli idealne ciasto oraz naszą propozycję zielonego farszu ze szpinaku.

Domowe pierogi ze szpinakiem – krok po kroku

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Przygotowanie:

Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto na pierogi odłóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep w kształt pierożka. 

Przepis na farsz szpinakowy do pierogów

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, następnie dodaj czosnek, pół domowej kostki warzywnej oraz pieprz. Całość podsmaż, aby cebulka zmiękła i nabrała rumianej barwy. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj szpinak. Smaż, do momentu, aż cała woda odparuje, a masa stanie się gęsta. Następnie dodaj do masy szpinakowej ser feta i dokładnie wymieszaj. Przygotowany farsz szpinakowy do pierogów odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. 

Jak długo gotować pierogi?

5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć pozostaw garnek na małym ogniu, a następnie wkładaj pierogi do garnka, najlepiej partiami, tak by pojedyncza gotowana porcja stanowiła jedną warstwę pierogów na dnie. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze na 2-3 minuty, a następnie serwuj z ulubionymi dodatkami.


Uwaga!

Podczas lepienia pierogów brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter