Browin - Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Dania

2018-11-15 Drukuj przepis

Wywodzą się z Chin, kojarzone są z polską kuchnią, a nazywają się ruskie. Pierogi - to właśnie one stanowią tradycyjny przysmak w wielu polskich domach. Poznajcie nasz przepis na idealnie delikatne ciasto oraz fenomenalne nadzienie z ziemniaków i sera białego

Domowe pierogi ruskie – krok po kroku

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Przygotowanie:

Mąkę rozsyp na stolnicy, wbij jajka, dodaj sól, olej oraz połowę gorącej wody. Następnie ruchami zbierającymi mąkę z brzegów do środka zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj kolejną porcję wody i wyrób ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą strukturę i nie lepiło się do rąk. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto odłóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj je cieniutko - tak, aby było delikatnie przezroczyste. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki, umieść na ich środku farsz i dokładnie zlep w kształt pierożka. 


Przepis na farsz do ruskich pierogów

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż zmięknie i nabierze złocistej barwy. Ugotowane ziemniaki odcedź, przełóż do miski i dodaj podsmażoną cebulę oraz posiekaną wcześniej drobno natkę pietruszki, przyprawy i ser. Wszystkie produkty dokładnie ze sobą połącz np. ubijakiem do ziemniaków, tak aby powstała masa była zwarta i jednolita. Farsz pozostaw w lodówce na 10 minut.


Jak długo gotować pierogi?

5-litrowy garnek napełnij do połowy wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć pozostaw garnek na małym ogniu, a następnie wkładaj pierogi do garnka, najlepiej partiami, tak by pojedyncza gotowana porcja stanowiła jedną warstwę pierogów na dnie. Pierogi, które wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze na 2-3 minuty, a następnie serwuj z ulubionymi dodatkami.


Uwaga!

Podczas lepienia pierogów brzegi ciasta możesz smarować wodą, co spowoduje, że ciasto lepiej się sklei.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter