Browin Przepiśnik - Jabłecznik staropolski

Jabłecznik staropolski

Trunki i napoje

2019-01-09 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

LEGENDA O ZROSZONEJ TRAWIE

Dawno, dawno temu, pewien wędrowiec przemierzający bezkresne szlaki, postanowił odpocząć w ostępach Puszczy Białowieskiej. Oczarowany śpiewem ptaków i szumem dębów zatrzymał się na pięknej polanie niedaleko wsi Białowieża. Przy pniu, o który się oparł, znalazł garstkę wysuszonej, długiej trawy o niezwykłym aromacie. Wtem usłyszał tumult i za chwilę zobaczył stado potężnych żubrów przebiegających obok polany. Ich pęd wzmógł wiatr, który porwał jedno źdźbło trawy i wrzucił je do dzbana z jabłecznikiem, którym wędrowiec gasił pragnienie. Po jakimś czasie ponownie spragniony upił łyk wina zachwycając się zupełnie nowym smakiem i aromatem trunku. Dzięki jednej wysuszonej słońcem trawce z puszczy, pełnej królewskich żubrów, wędrowiec odkrył właściwości 'trawy żubrowej'. Opowiedział o niej innym wędrowcom i w końcu wieść ta dotarła do gorzelnika, który w XVII wieku wyprodukował szlachetny alkohol pod nazwą 'Żubrówka'. I tak oto świat dowiedział się o polskiej Żubrówce. Jej amatorzy do dziś twierdzą, że najlepiej smakuje z sokiem jabłkowym.

Przepis na jabłecznik staropolski

Przygotowanie:
Umyte owoce rozdrobnij (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym, lecz bez ogonków) lub zmiksuj na miazgę, po czym przenieś je do pojemnika fermentacyjnego. Owoce możesz zalać 0,5 L gorącej wody w celu zapobiegnięcia ich ciemnieniu. Następnie dodaj do jabłek pektoenzym (naturalny środek pomagający wyizolować sok), drożdże oraz pożywkę. Pojemnik szczelnie zamknij, zamontuj rurkę fermentacyjną z wodą i pozostaw na dwie doby. Po tym czasie odciśnij sok z miazgi, dodaj regulator kwasowości i syrop cukrowy. Całość umieść w balonie fermentacyjnym z rurką fermentacyjną i pozostaw na 3 tygodnie. Po tym czasie dokonaj pierwszego obciągu młodego wina znad osadu i dokonaj korekty smaku (dosłodź lub dokwaś). Młode wino umieść ponownie w balonie aż do zakończenia fermentacji i sklarowania.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu