Przepis na domowy ser typy Feta
Przygotowanie:
Mleko podgrzej do temperatury 40°C. Dodaj kultury serowarskie. Całość wymieszaj i przykryj, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie rozpuść chlorek wapnia w niewielkiej ilości przegotowanej ostudzonej wody i dodaj do garnka, mieszając. Pozostaw na 10 minut. Podpuszczkę suszoną rozpuść w 50 ml wody o temperaturze 37-38°C i w takiej formie dodaj do garnka, całość dokładnie mieszając. Pozostaw na noc.
Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku 4 cm i odstaw na 20 minut przed dalszą obróbką. Przełóż skrzep do chusty serowarskiej i zawieś nad pojemnikiem w celu samoistnego odcieku. Tak zebraną serwatkę pozostaw do przygotowania solanki. Przechowuj ją w lodówce. Masę serową po odcieku ostrożnie rozetrzyj rękoma na kawałki. Dodaj sól i wymieszaj. Ser w chuście serowarskiej przełóż do foremki serowarskiej, a następnie użyj praski do sera. Pozostaw do odciśnięcia na całą noc. Wyjmij ser z foremek i przełóż do solanki, gdzie musi moczyć się przez 2 dni. Po upływie tego czasu skontroluj jego smak. W razie zbyt dużego zasolenia namocz ser w przegotowanej zimnej wodzie. Regularnie kontroluj ser, aż do uzyskania odpowiedniego smaku.
Ser przechowuj w lodówce.