Browin Przepiśnik - Domowy ser typu Feta

Domowy ser typu Feta

Nabiał

2019-01-14 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Grecki ser feta jest znany na całym świecie. To idealny ser dla wielbicieli słonych smaków. Feta sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, kanapek i sałatek. Doskonale czuje się w towarzystwie oliwek i pomidorów. Dziś prezentujemy przepis na domowy ser tego typu. Poniżej krok po kroku pokazujemy jak go zrobić Zachęcamy też do skorzystania z innych przepisów na naszym blogu.

Przepis na domowy ser typy Feta

Przygotowanie:

Mleko podgrzej do temperatury 40°C. Dodaj kultury serowarskie. Całość wymieszaj i przykryj, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie rozpuść chlorek wapnia w niewielkiej ilości przegotowanej ostudzonej wody i dodaj do garnka, mieszając. Pozostaw na 10 minut. Podpuszczkę suszoną rozpuść w 50 ml wody o temperaturze 37-38°C i w takiej formie dodaj do garnka, całość dokładnie mieszając. Pozostaw na noc.


Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku 4 cm i odstaw na 20 minut przed dalszą obróbką. Przełóż skrzep do chusty serowarskiej i zawieś nad pojemnikiem w celu samoistnego odcieku. Tak zebraną serwatkę pozostaw do przygotowania solanki. Przechowuj ją w lodówce.  Masę serową po odcieku ostrożnie rozetrzyj rękoma na kawałki. Dodaj sól i wymieszaj. Ser w chuście serowarskiej przełóż do foremki serowarskiej, a następnie użyj praski do sera. Pozostaw do odciśnięcia na całą noc. Wyjmij ser z foremek i przełóż do solanki, gdzie musi moczyć się przez 2 dni.  Po upływie tego czasu skontroluj jego smak. W razie zbyt dużego zasolenia namocz ser w przegotowanej zimnej wodzie. Regularnie kontroluj ser, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. 


Ser przechowuj w lodówce.

Domowy ser typu Feta

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu