Browin - Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy

Przetwory

2018-12-04 Drukuj przepis

Uwielbiasz truskawki? Chcesz zachować ich pyszny, słodki smak na dłużej? Przedstawiamy przepis na pyszny, domowy dżem truskawkowy, który podbije serca dorosłych i dzieci. Ten najbardziej znany dżem możesz przygotować samemu w domu, a my podpowiemy Ci jak zrobić to krok po kroku!

Przepis na domowy dżem truskawkowy

Przygotowanie:

1 kg truskawek umyj, odszypułkuj i przełóż do rondla, a następnie zmiksuj blenderem. Dodaj sok z połówki cytryny i gotuj, doprowadzając do wrzenia. W kolejnym kroku zmieszaj 2 szklanki cukru z pektyną i dodaj do owoców, cały czas mieszając i podgrzewając. Kiedy truskawki zagotują się, dodaj pozostałą część truskawek pokrojonych w ćwiartki. Gotuj przez około 10 minut, cały czas mieszając. Gorący dżem przełóż do gorących, wyparzonych słoików i zakręć osuszonymi, wyparzonymi zakrętkami. Ustaw do góry dnem na 5-10 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Uwaga! Słoiki możesz również spasteryzować.

Przed przystąpieniem do produkcji własnych przysmaków zadbajmy o to, aby były one rzeczywiście naturalne, czytajmy etykiety z substancji zagęszczających, które oferuje nam rynek, bo i w nich można znaleźć związki konserwujące (tj.:sorbinian potasu, dwutlenek siarki), zagęszczacze (tj.: guma guar) i regulatory kwasowości (tj.: kwas cytrynowy i cytrynian sodu).

*A do zagęszczenia dżemu wystarczy zwykła, w 100% naturalna pektyna.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter