Browin - Domowy chleb pszenny z dynią i żurawiną

Domowy chleb pszenny z dynią i żurawiną

Wypieki

2018-12-04 Drukuj przepis

Dynia i żurawina?! Czy to duet idealny? Przekonaj się, jaki smak chleba powstanie w wyniku ich połączenia. Domowe wypieki z dodatkami to sekret niepowtarzalnego smaku i odwagi eksperymentowania w poszukiwaniu idealnego świeżego pieczywa. Owoce żurawiny doskonale znoszą wysokie temperatury, nie tracąc przy tym związków bakteriobójczych, dlatego stają się znakomitym dodatkiem w naszym przepisie. Dynia z kolei nadaje pięknego koloru pieczywu, sprawiając, że ciekawi każde podniebienie.

Przepis na chleb pszenny z dodatkiem dyni i żurawiny

Przygotowanie:

Wyrób ciasto z wyżej wymienionych składników, aż do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostaw na ok. 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrób, przełóż do formy lub na blachę, na której będziesz wypiekać produkt. Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.

Uwaga!

Aby zapewnić chrupiącą, cienką skórkę i wilgotny miękisz do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. 

Smacznego! ... bo domowe jest lepsze!


Newsletter