Browin Przepiśnik - Ciderini jabłkowo-truskawkowe

Ciderini jabłkowo-truskawkowe

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.5 | ilość ocen: 2
ulubione

Cydr to napój alkoholowy wykonany z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Ten orzeźwiający gazowany lub niegazowany napój największą popularność zdobył na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii oraz w Skandynawii. Od niedawna cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) zdobywa jednak również uznanie Polaków. Ciderini wyśmienicie smakuje także w połączeniu z innymi owocami. Poznaj nasz prosty sposób na przygotowanie pysznego Ciderini jabłkowo-truskawkowego.

Przepis na Ciderini jabłkowo-truskawkowe

Przygotowanie:

Zgnieć truskawki, a następnie umieść je w misce z pektoenzymem na noc lub na całą dobę (zadbaj o zabezpieczenie miski przed owadami). Po tym czasie wyciśnij sok.  Jabłka pokrój bez obierania ich ze skórki i wyciśnij z nich sok (np. w sokowirówce lub przy użyciu praski do owoców). Przelej wszystko do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, a następnie dodaj drożdże oraz pożywkę.  Fermentację prowadź w temperaturze 23-25 °C. Po około 2 tygodniach, kiedy nastaw przestanie już pracować, zlej go znad osadu do butelek, szczelnie zamknij i pozostaw w chłodnym miejscu na kilka dni.
Jeżeli chcesz uzyskać cydr musujący, przed zamknięciem dodaj do każdej butelki miarkę cukru (ok. 3g/0,5L). Cydr najlepiej smakuje schłodzony! Na zdrowie!

Uwaga!
Jabłka idealne do wykonania cydru powinny być soczyste, słodkie, dojrzałe o odpowiedniej kwasowości i zawartości garbników. Pozostawienie skórek i pestek owoców nadaje cydrowi szczególnego smaku i aromatu. Najlepiej użyć jabłka cydrowe lub mieszankę jabłek zawierająca przykładowo:
  • 50% jabłek o charakterze neutralnym
  • 20 % jabłek aromatycznych
  • 20 % jabłek aromatyczno-kwaśnych
  • 10 % jabłek cierpkich (ściągających)

Polecane odmiany jabłek do cydru:

Podwyższona kwasowość: McIntosh, Boiken, Jonatan
Niska kwasowość: Wealthy, Antonówka, Idared
Najlepszą jakością sensoryczną wykazywały cydry otrzymane z jabłek McIntosh i Idared.
Najlepszy aromat: Antonówka.
Do produkcji cydru nie poleca się jabłek Szampion.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

ciderini

ciderini domowe

ciderini z truskawkami

cydr