Browin Przepiśnik - Biała kaszanka

Biała kaszanka

Mięso i wędliny

2023-05-01 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3
ulubione

Mniej popularna, biała kaszanka stanowi smaczną alternatywę dla znanej wszystkim czarnej kaszanki. Jest wersją kiełbasy z dużą zawartością kaszy, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Wyśmienita do przygotowania na grillu, patelni czy też na gorąco z wody. Idealnie nada się na wspólne rodzinne posiłki.

Przepis na domową białą kaszankę

Przygotowanie:

Mięso dokładnie oczyść i umyj. Przygotuj garnek z wodą, dodaj przyprawy na rosół. Następnie umieść mięso, za wyjątkiem podrobów (płucek i wątróbek), tak aby było całkowicie zanurzone w wodzie i gotuj przez 40 minut. Po tym czasie dołóż płucka i wątróbkę. Gotuj wszystko jeszcze przez 20 minut. Następnie wyjmij podroby, przekrój je, aby sprawdzić ich konsystencję. Jeśli wypłynie krew, umieść podroby w rosole jeszcze na 5 minut. Pozostałe mięso po wyjęciu powinno być miękkie, ale nie rozpadające się.

Wątróbkę pokrój w kostkę wielkości 1,5 cm. Pozostałe mięso oraz płucka zmiel przez drobne sito o oczkach 3 mm. Kaszę wypłucz dokładnie w zimnej wodzie i wsyp do garnka, następnie zalej ją równo rosołem. Umieść garnek z kaszą w większym garnku z wodą, tworząc coś na podobieństwo łaźni wodnej. Gotując często mieszaj kaszę, a kiedy stanie się sypka (nie będzie chrupać przy przegryzieniu, ani nie będzie się rozpadać), rozsyp ją na płasko. Kiedy kasza przestygnie, umieść ją w dużej misce i dodaj zmielone mięso, płucka oraz pokrojoną wątróbkę. Dopraw farsz i spróbuj (możesz odrobinę przesolić, gdyż sól przy parzeniu nieznacznie się wypłucze). Całość wymieszaj i zalej bulionem rosołowym. Wyrabiaj, aż do uzyskania lekko zwartej konsystencji.

Pół godziny wcześniej przygotuj jelita wieprzowe (dobrze przepłucz i namocz w letniej wodzie przez 30 minut). Wyrobioną masę nadziej dość luźno w jelita, formując serdelki.

Tak przygotowaną kaszankę włóż do wody o temperaturze 75°C i parz przez 20 minut, utrzymując stałą temperaturę. Po zaparzeniu, kaszankę wyjmij, ostudź - i gotowe!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu