Produkowane obecnie kamionki charakteryzują się pięknym, rustykalnym wzornictwem. Doskonale sprawdzają się w rozmaitych wnętrzach. Niezależnie od tego, czy styl kuchni wskazuje na nowoczesność, czy inspirowany jest wiejskimi klimatami, możemy być pewni, że naczynia z kamionki dodadzą mu wyrazu, przytulności i uroczej swojskości.
Kamionki mogą służyć między innymi do przechowywania produktów sypkich - takich jak mąka, sól lub cukier, ale także mogą stać się świetnym pojemnikiem na wodę. Ich szczelność gwarantują wodne uszczelki, które w niektórych modelach naczyń można stworzyć samemu w kilka sekund. Wiedza o tym, jak wykorzystać trwałość i jakość kamionek do kiszenia ogórków czy kapusty, była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ten tradycyjny sposób zakwaszania pozwala bowiem uzyskać doskonały smak, który nie ma porównania z gotowymi wyrobami obecnymi na półkach sklepowych.
Do niewątpliwych zalet kamionki należy jej duża odporność na działanie kwasów, dzięki czemu domowe kiszonki można w niej przechowywać bez konieczności stosowania konserwantów.
Atutem naczyń kamionkowych jest również to, że posiadają one specjalne właściwości termiczne, zapewniające wysoką stabilność temperatury wewnątrz naczynia, co znacznie poprawia smak przetworów.
Mówiąc o naczyniach z kamionki nie sposób nie wspomnieć również o tym, że są one wartym rozważenia pomysłem na prezent. Urok tych pięknie szkliwionych, solidnych i efektownych naczyń z pewnością doceni każda obdarowana osoba.
W naszym asortymencie znajdziesz kamionkowe naczynia idealne nie tylko dla kiszonek czy produktów sypkich, ale także dla smakołyków takich jak domowy smalec, bigos czy masło. Naczynia z kamionki są warte polecenia również do peklowania mięsa.