Browin Blog - Tradycja piękna - dlaczego warto wybrać kamionkę

Tradycja piękna - dlaczego warto wybrać kamionkę

2019-07-11
ulubione

Naczynia kamionkowe wracają na salony, choć trzeba też przyznać, że z wielu na szczęście nigdy nie zniknęły. Kamionkowe serwisy kuchenne mają wyjątkowy urok i są idealne do przygotowywania oraz podawania wielu pysznych dań. Nadają produktom i potrawom swoistej naturalności. Nawiązują do pięknej, wielowiekowej tradycji domowych uczt, z tak cenionym dziś akcentem ludowej biesiady. Kamionka, ze swoją prostą, a jednocześnie solidną i funkcjonalną formą, doskonale sprawdza się także w nowoczesnych wnętrzach. Naczynia ceramiczne mają swoich wielbicieli zwłaszcza wśród miłośników tradycyjnej domowej kuchni, a w lśniącej kamionce idealnie prezentują się nie tylko smalec czy pasztety, ale także kiszonki, zupy, mięsiwa, konfitury, produkty mleczne itp. 


Tradycja piękna - dlaczego warto wybrać kamionkę

Kamionki zyskują obecnie coraz większe uznanie i coraz częściej możemy podziwiać je w naszych kuchniach, jadalniach i spiżarniach. Ten trend bardzo cieszy, jest bowiem wyrazem naszego uznania dla tego, co w tradycji najlepsze i warte propagowania także dzisiaj. Miłośnicy domowych pyszności znajdą w kamionce świetną, stylową oprawę dla wielu swoich ulubionych dań . 


Produkowane obecnie kamionki charakteryzują się pięknym, rustykalnym wzornictwem. Doskonale sprawdzają się w rozmaitych wnętrzach. Niezależnie od tego, czy styl kuchni wskazuje na nowoczesność, czy inspirowany jest wiejskimi klimatami, możemy być pewni, że naczynia z kamionki dodadzą mu wyrazu, przytulności i uroczej swojskości.



Tradycja piękna - dlaczego warto wybrać kamionkę

Kamionki mogą służyć między innymi do przechowywania produktów sypkich - takich jak mąka, sól lub cukier, ale także mogą stać się świetnym pojemnikiem na wodę. Ich szczelność gwarantują wodne uszczelki, które w niektórych modelach naczyń można stworzyć samemu w kilka sekund. Wiedza o tym, jak wykorzystać trwałość i jakość kamionek do kiszenia ogórków czy kapusty, była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ten tradycyjny sposób zakwaszania pozwala bowiem uzyskać doskonały smak, który nie ma porównania z gotowymi wyrobami obecnymi na półkach sklepowych.


Do niewątpliwych zalet kamionki należy jej duża odporność na działanie kwasów, dzięki czemu domowe kiszonki można w niej przechowywać bez konieczności stosowania konserwantów.

Atutem naczyń kamionkowych jest również to, że posiadają one specjalne właściwości termiczne, zapewniające wysoką stabilność temperatury wewnątrz naczynia, co znacznie poprawia smak przetworów.


Tradycja piękna - dlaczego warto wybrać kamionkę

Mówiąc o naczyniach z kamionki nie sposób nie wspomnieć również o tym, że są one wartym rozważenia pomysłem na prezent.  Urok tych pięknie szkliwionych,  solidnych i efektownych naczyń z pewnością doceni każda obdarowana osoba.


W naszym asortymencie znajdziesz kamionkowe naczynia idealne nie tylko dla  kiszonek czy produktów sypkich, ale także dla smakołyków takich jak domowy smalec, bigos czy masło. Naczynia z kamionki są warte polecenia  również do peklowania mięsa.


Poznaj nasza nową kolekcję kamionek i znajdź naczynie, które będzie odpowiedzią na Twoje potrzeby. Wybierz naczynia, których kształt i pojemność najbardziej  odpowiadają Twoim potrzebom. Odkryj zalety uszczelki wodnej i ciesz się przygotowywaniem  specjałów domowej kuchni!




... bo domowe jest lepsze!