Chciałam z jednej strony pokazać, jak ogromne możliwości pasjonatom winiarstwa daje sama przyroda, a z drugiej przedstawić, co nowego oferuje w tym zakresie biotechnologia.
kolejne etapy procesu winifikacji i ich wpływ na sukces winiarskiej przygody
Enologia dla hobbystów
+100 przepisów
na wina gronowe, owocowe,
kwiatowe i zbożowe,
a także na cydry i miody pitne.
368 stron
premiera: maj 2019
Mam nadzieję, że będziecie Państwo sięgać po ten poradnik z przyjemnością, a zawarte w nim treści okażą się przydatne dla winiarzy domowych – zarówno tych bardziej zaawansowanych, jak i rozpoczynających swoją przygodę z winem.
Robimy wino, dobre i domowe!
Starałam się przekazać jak najwięcej przydatnych informacji, uwzględniając przy tym najnowszą literaturę fachową oraz wyniki wieloletnich doświadczeń, jakimi kierowałam, a które dotyczyły przede wszystkim doboru odpowiednich szczepów drożdży winiarskich do fermentacji różnego typu moszczów owocowych. Istotne okazały się również wyniki prac nad doborem odpowiednich pożywek dla drożdży, preparatów enzymatycznych czy środków klarujących i stabilizujących wina. Pomocne były kontakty z europejskimi firmami działającymi na rzecz winiarstwa, dzięki którym możliwe stało się przetestowanie wielu przydatnych akcesoriów i dodatków. Punktem odniesienia były również działania praktyków, wzbogacających zasób wartych uwagi receptur i wnoszących swój wkład w dalszy rozwój szlachetnego winiarskiego rzemiosła. A jest to bez wątpienia ten rodzaj rzemiosła, który w pełni zasługuje na miano sztuki.
Twórzmy własne wina, z których będziemy dumni. Nawiązujmy do najlepszych tradycji polskiego winiarstwa i miodosytnictwa. Eksperymentujmy i inspirujmy się wzajemnie, korzystając zarówno ze starych, jak i całkiem nowych receptur. Przygotowanie dobrego wina domowego wymaga pewnej wiedzy, dotyczącej zarówno surowców winiarskich, jak i technologii wytwarzania tego trunku w skali mikro – m.in. metod przygotowania moszczu, zabezpieczenia optymalnych warunków fermentacji, obciągu, klarowania i leżakowania wina. Do porcji porad w tym zakresie dodałam 100 sprawdzonych przepisów na wina z różnego rodzaju owoców, miodów, zbóż i kwiatów.
Ewa Kwapisz
Zawsze jest dobry czas na zrobienie własnego wina!
Spis treści
Wstęp
Czas decyzji i przygotowań
Winiarskie hobby
Jak zdefiniować wino? Podział win
Wino - historia długo leżakowana
Wino - im więcej wiemy, tym trafniej oceniamy
Walory zdrowotne wina
Surowce winiarskie
Składniki chemiczne owoców
Skład chemiczny wina
Dodatki stosowane przy wyrobie win
Istota fermentacji - podstawy biochemiczne
Sprzęt do wyrobu win domowych
Przyrządy pomiarowe
Czas tworzenia i utrwalania
Zasady obowiązujące przy wyrobie win domowych
Moszcz – definicja oraz metody jego przygotowania
Fermentacja w miazdze / fermentacja moszczu
Tłoczenie i utrwalanie moszczu / soku
Korygowanie kwasowości moszczu
Dosładzanie moszczu, planowanie mocy wina
Drożdże winiarskie
Przygotowanie szczepionki drożdży
Pożywki dla drożdży
Opieka nad procesem fermentacji
Fermentacja jabłkowo-mlekowa
Obciąg wina
Filtrowanie i klarowanie wina
Dojrzewanie wina
Prace kiperskie
Rozlewanie wina do butelek
Przechowywanie, leżakowanie win
Utrwalanie win
Wady i choroby wina
Czas na różnorodność
Wina aromatyzowane (wermuty)
Wina kwiatowe
Wina deserowe
Wina musujące
Wina warzywne
Miody pitne
Cydry
Czas na degustację
Ocena jakości win
Serwowanie wina
Słowniczek wybranych terminów winiarskich
Spis tabel
Literatura
100 przepisów na wina, cydry i miody pitne
Mamy to szczęście, że surowce do domowego wyrobu win dostępne są praktycznie przez cały rok.Latem robimy wino z truskawek, wiśni, porzeczek, agrestu; jesienią – z winogron, jabłek, jeżyn, aronii, dyni, głogu i dzikiej róży, a z kolei zimą surowcem mogą być przechowywane jabłka, zamrożone lub suszone owoce, susz kwiatowy, pasteryzowane soki owocowe, owoce cytrusowe oraz zboża. Plusem jest także to, że nie ma dziś konieczności zagospodarowania łatwo psujących się owoców zaraz po ich zebraniu. Wystarczy je umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki i przystąpić do ich przerobu w dogodnym dla nas terminie.
Kto raz spróbował, ten wie, co znaczy smak prawdziwej winiarskiej pasji.
Kto oprócz kawy czy wody, domowe wina, cydry i miody w kulturalnym gronie pije, ten radośniej, dłużej żyje, ma optymizm, dobre zdrowie oraz złote myśli w głowie, więc gdy toast piękny wznosi, każdy się o kielich prosi!