Browin Blog - Nowa wyjątkowa książka

Nowa wyjątkowa książka

2019-07-19
ulubione

Już w sprzedaży

  ⟨ Kup tutaj ⟩


Chciałam z jednej strony pokazać, jak ogromne możliwości pasjonatom winiarstwa daje sama przyroda, a z drugiej przedstawić, co nowego oferuje w tym zakresie biotechnologia.


  • kolejne etapy procesu winifikacji i ich wpływ na sukces winiarskiej przygody


Enologia dla hobbystów

+100 przepisów

na wina gronowe, owocowe,

kwiatowe i zbożowe,

a także na cydry i miody pitne.


368 stron


premiera: maj 2019


Mam nadzieję, że będziecie Państwo sięgać po ten poradnik z przyjemnością, a zawarte w nim treści okażą się przydatne dla winiarzy domowych – zarówno tych bardziej zaawansowanych, jak i rozpoczynających swoją przygodę z winem.


Robimy wino, dobre i domowe!


   Starałam się przekazać jak najwięcej przydatnych informacji, uwzględniając przy tym najnowszą literaturę fachową oraz wyniki wieloletnich doświadczeń, jakimi kierowałam, a które dotyczyły przede wszystkim doboru odpowiednich szczepów drożdży winiarskich do fermentacji różnego typu moszczów owocowych. Istotne okazały się również wyniki prac nad doborem odpowiednich pożywek dla drożdży, preparatów enzymatycznych czy środków klarujących i stabilizujących wina. Pomocne były kontakty z europejskimi firmami działającymi na rzecz winiarstwa, dzięki którym możliwe stało się przetestowanie wielu przydatnych akcesoriów i dodatków. Punktem odniesienia były również działania praktyków, wzbogacających zasób wartych uwagi receptur i wnoszących swój wkład w dalszy rozwój szlachetnego winiarskiego rzemiosła. A jest to bez wątpienia ten rodzaj rzemiosła, który w pełni zasługuje na miano sztuki.

   Twórzmy własne wina, z których będziemy dumni. Nawiązujmy do najlepszych tradycji polskiego winiarstwa i miodosytnictwa. Eksperymentujmy i inspirujmy się wzajemnie, korzystając zarówno ze starych, jak i całkiem nowych receptur. Przygotowanie dobrego wina domowego wymaga pewnej wiedzy, dotyczącej zarówno surowców winiarskich, jak i technologii wytwarzania tego trunku w skali mikro – m.in. metod przygotowania moszczu, zabezpieczenia optymalnych warunków fermentacji, obciągu, klarowania i leżakowania wina. Do porcji porad w tym zakresie dodałam 100 sprawdzonych przepisów na wina z różnego rodzaju owoców, miodów, zbóż i kwiatów.
Ewa Kwapisz

Nowa wyjątkowa książka



Nowa wyjątkowa książka

Zawsze jest dobry czas na zrobienie własnego wina!



Spis treści

Wstęp

Czas decyzji i przygotowań

  • Winiarskie hobby
  • Jak zdefiniować wino? Podział win
  • Wino - historia długo leżakowana
  • Wino - im więcej wiemy, tym trafniej oceniamy
  • Walory zdrowotne wina
  • Surowce winiarskie
  • Składniki chemiczne owoców
  • Skład chemiczny wina
  • Dodatki stosowane przy wyrobie win
  • Istota fermentacji - podstawy biochemiczne
  • Sprzęt do wyrobu win domowych
  • Przyrządy pomiarowe

Czas tworzenia i utrwalania 

  • Zasady obowiązujące przy wyrobie win domowych 
  • Moszcz – definicja oraz metody jego przygotowania 
  • Fermentacja w miazdze / fermentacja moszczu 
  • Tłoczenie i utrwalanie moszczu / soku 
  • Korygowanie kwasowości moszczu 
  • Dosładzanie moszczu, planowanie mocy wina 
  • Drożdże winiarskie 
  • Przygotowanie szczepionki drożdży 
  • Pożywki dla drożdży 
  • Opieka nad procesem fermentacji 
  • Fermentacja jabłkowo-mlekowa 
  • Obciąg wina 
  • Filtrowanie i klarowanie wina 
  • Dojrzewanie wina 
  • Prace kiperskie 
  • Rozlewanie wina do butelek 
  • Przechowywanie, leżakowanie win 
  • Utrwalanie win 
  • Wady i choroby wina
Czas na różnorodność 
  • Wina aromatyzowane (wermuty) 
  • Wina kwiatowe 
  • Wina deserowe 
  • Wina musujące 
  • Wina warzywne 
  • Miody pitne 
  • Cydry 

Czas na degustację 

  • Ocena jakości win 
  • Serwowanie wina 
Słowniczek wybranych terminów winiarskich
Spis tabel 

Literatura

Nowa wyjątkowa książka

100 przepisów na wina, cydry i miody pitne

Mamy to szczęście, że surowce do domowego wyrobu win dostępne są praktycznie przez cały rok. Latem robimy wino z truskawek, wiśni, porzeczek, agrestu; jesienią – z winogron, jabłek, jeżyn, aronii, dyni, głogu i dzikiej róży, a z kolei zimą surowcem mogą być przechowywane jabłka, zamrożone lub suszone owoce, susz kwiatowy, pasteryzowane soki owocowe, owoce cytrusowe oraz zboża. Plusem jest także to, że nie ma dziś konieczności zagospodarowania łatwo psujących się owoców zaraz po ich zebraniu. Wystarczy je umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki i przystąpić do ich przerobu w dogodnym dla nas terminie.



Nowa wyjątkowa książka


Kto raz spróbował, ten wie, co znaczy smak prawdziwej winiarskiej pasji.

Kto oprócz kawy czy wody,
domowe wina, cydry i miody
w kulturalnym gronie pije,
ten radośniej, dłużej żyje,
ma optymizm, dobre zdrowie
oraz złote myśli w głowie,
więc gdy toast piękny wznosi,
każdy się o kielich prosi!

Nowa wyjątkowa książka

...bo domowe jest lepsze!