Browin - Kuleczki jogurtowe w oliwie z przyprawami

Kuleczki jogurtowe w oliwie z przyprawami

Nabiał

2019-09-11 Drukuj przepis

Domowe kuleczki z jogurtu w słoiczku to propozycja bardzo łatwego w przygotowaniu dania, które wyjątkowo prezentuje się na stole. Oliwa, zioła i przyprawy sprawiają, że jogurtowe kuleczki wyśmienicie smakują z kawałkami świeżego pieczywa i stanowią znakomitą przekąskę dla każdego, kto uwielbia kanapki z aksamitnym serkiem. Ich śmietankowy smak i aromat sprawia, że trudno im się oprzeć. Wypróbuj ten przepis i odkryj wyjątkowy serek kanapkowy, który pozwoli ci odmienić zwyczajne śniadanie. Wybierz różne przyprawy i przygotuj słoiczek pełen smakowitych pyszności. Stań się łowcą smaku i wybierz to, co sprawdzone.

Kuleczki z jogurtu z przyprawami i ziołami to dokonała propozycja także dla najmłodszych! Swoim wyglądem z pewnością zainteresują niejednego niejadka. Domowej roboty kuleczki jogurtowe w zalewie z oliwy możesz wykorzystać także do przygotowania smacznych koreczków lub dodać je do sałatek, aby podkreślić ich aromat i smak. 

Przygotowanie: 

Mleko podgrzej w garnku do temperatury 42°C. Bakterie wsyp do szklanki i rozpuść w niewielkiej ilości podgrzanego wcześniej mleka. Następnie wlej je do garnka z mlekiem i pozostaw na ok. 8-12 h w ciepłym miejscu pod przykryciem. Najlepiej, aby temperatura nie spadała poniżej 25-30°C.

Garnek możesz np. umieść w podgrzanym delikatnie piekarniku :) Po tym czasie przenieś go do lodówki na ok. 5h.

Kiedy jogurt zgęstnieje delikatnie przenieś go na sito wyłożone chustą serowarską tak, aby serwatka mogła powoli odciekać, nie stykając się ponownie z serkiem, który będzie tworzył się na chuście (można np. sito postawić na podwyższeniu zrobionym ze słoiczka).
Kiedy serek będzie już gęsty, uformuj z niego niewielkie kuleczki i obtocz je w ulubionych przyprawach (chili, bazylia, tymianek, suszone pomidory, pieprz...). Tak przygotowane kuleczki umieść w słoiczku, zalej je oliwą, a następnie do  każdego słoiczka ( o pojemności ok. 230 ml) wciśnij ząbek czosnku, dodaj szczyptę chili, świeże zioła (np. pietruszka, tymianek, lubczyk...). 
Słoiczki zakręć i umieść w lodówce. Tym sposobem możesz przechowywać je nawet do 4 tygodni. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter