Browin - Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Przetwory

2019-07-31 Drukuj przepis

Jeśli zastanawiasz się jak urozmaić swoje dotychczasowe dania, a w twojej kuchni zawitała nuda, którą chcesz przełamać nowym smakiem to koniecznie musisz poznać ten smakowity dodatek.

Konfitura z czerwonej cebuli sprawi, że smak Twoich potraw odkryjesz na nowo. Specjał z czerwonej cebuli świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs i wędlin. Stanowi także świetny dodatek do sałatek i różnych rodzajów seraOdmień zwyczaje śniadanie w kanapkową ucztę, dodaj chutney z czerwonej cebuli i nadaj im charakteru. Szczególnie polecamy ją przygotowania sałatki z grillowanym serem halloumi (lub oscypkiem). Jest także nieodzownym towarzyszem pasztetu i to jej zawdzięczamy charakterystyczny smak domowego hamburgera. Możesz dodać ją również do zapiekanek lub pizzy i odkrywać z jej udziałem kolejne wyśmienite połączenia.

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku rozgrzej masło i olej, wrzuć pokrojoną cebulę, posyp ją szczyptą cukru (co zapobiegnie jej przypalaniu) i zeszklij. Najlepiej, aby już na tym etapie zrobiła się miękka.

Następnie do zeszklonej cebuli dodaj pozostały cukier, wino, ocet balsamiczny, przyprawy i wyciśnij czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu. Cebula musi całkiem zmięknąć, sos zredukować, a całość widocznie ściemnieć. Jeśli cebula nie będzie jeszcze gotowa, a sos się całkowicie zredukuje, dodaj odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu. Po przygotowaniu przenieś całość do słoików. Po zakręceniu można je dodatkowo spasteryzować, aby zachowały trwałość na dłużej.
W tym celu umieść je w garnku, zalej woda do gwintu słoika i gotuj 15 minut. Po tym czasie słoiczki wyjmij i pozostaw do samoczynnego zamknięcia. Aby upewnić się czy zamknęły się prawidłowo sprawdź, czy wybrzuszenie zakrętki zostało zassane.

... bo domowe jest lepsze!


Newsletter