Zrębki to sekret niepowtarzalnego aromatu i smaku wędzonych potraw. Wytwarzane z drewna wysokiej jakości dostępne są w kilku klasach należących do różnych frakcji. Klasa 02 to frakcja najdrobniejsza umożliwiająca wędzenie również w wędzarniach z automatycznym podajnikiem. W tym przypadku im drobniejsze i bardziej "zbite" zrębki tym dłużej w wędzarni będzie utrzymywał się dym. Klasa 08 to frakcja średnia a zarazem najbardziej uniwersalna, znajdująca zastosowanie w platformach wędzarniczych, wędzarniach balkonowych i ogrodowych, a także generatorach dymu typu "tuba". Klasa 10 należy zaś do frakcji grubej. Ten typ zrębków świetne sprawdza się w komorach wędzarniczych starszego typu, dymogeneratorach oraz wędzarniach z paleniskiem. Zrębki nie zawierają frakcji pylących. Charakteryzują się optymalną zawartością wody - poniżej 11%. Dzięki temu nie są one podatne na grzyby i pleśnie.