Rurki fermentacyjne - małe produkty z wielką pasją do wina!

2019-07-01

Każdy, kto robi domowe wino i korzysta z akcesoriów przydatnych w realizacji tego wspaniałego hobby, staje przed dość trudnym wyborem: jaki sprzęt warto zakupić? Inne potrzeby będą mieć winiarze zaawansowani, z dużym doświadczeniem, a inne debiutanci, którzy chcą mieć jedynie produkty niezbędne do zrobienia swojego pierwszego wina. Jednak bez względu na to, czy ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z domowymi trunkami, czy też już „wyrósł” z zestawu podstawowego, zawsze pojawia się kwestia doboru rurki fermentacyjnej. W specjalistycznych sklepach można oczywiście liczyć na fachową poradę, ale warto też samemu mieć choćby podstawowe rozeznanie, jakie rurki oferuje rynek i czym się one charakteryzują. Dzięki temu łatwiej będzie nie tylko dokonać wyboru, ale i zadbać o właściwe, praktyczne wykorzystanie danej rurki.


Pasjonaci winiarstwa mają ogromny wybór, zarówno w kwestii surowca (winogrona, owoce sezonowe lub suszone), jak i sprzętu. Prasy, rozdrabniarki, urządzenia filtrujące, pojemniki fermentacyjne, balony, drożdże dedykowane do poszczególnych rodzajów wina, pożywki i inne dodatkowe środki wspomagające wytwarzanie wina, mierniki i wskaźniki, próbniki, zestawy do obciągu wina, wężyki, uchwyty, zaciskacze, grzałki, lejki, szczotki, sitka, mieszadła, korki, kapturki, korkownice, gąsiory, galony, butelki, regały do piwniczki – i wiele innych akcesoriów przydatnych na różnych etapach wytwarzania trunku, aż do najbardziej oczekiwanego momentu, jakim jest degustacja... Wśród tych wszystkich produktów rurki fermentacyjne zajmują szczególne miejsce – przez długi czas stanowią jedyny łącznik między tym, co dzieje się w pojemnikach fermentacyjnych czy balonach, a nami i „resztą świata”. Warto rurkę obserwować i warto słuchać, co „mówi” o naszym winie… 

Znaczenie rurki fermentacyjnej trudno przecenić. Woda wypełniająca rurkę zabezpiecza nastaw przed kontaktem z tlenem i jednocześnie wypuszcza wydobywający się dwutlenek węgla. Zlekceważenie tego ma zazwyczaj przykre konsekwencje – spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu i – co za tym idzie – utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Początkujący winiarze powinni przy tym pamiętać, że nie wolno całkowicie zamknąć odpowietrzenia, ponieważ może to spowodować pęknięcie balonu. Dzięki przesuwającemu się słupowi wody można obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji, z etapu burzliwego (charakteryzującego się intensywnym bulgotaniem) – do kolejnego, stacjonarnego. Warto również mieć na uwadze, że zamiast wodą, rurkę można wypełnić jakąś oleistą cieczą, która będzie mniej parować.
Wybór odpowiedniej rurki fermentacyjnej ułatwi poniższe zestawienie.

Rurki fermentacyjne szklane:

•    Rurka fermentacyjna (pakowana po 2 sztuki lub po jednej sztuce) – wykonana ze szkła o średnicy 8,5 mm. Świetnie się sprawdza po zamontowaniu w gumowych korkach do balonów.


•    Rurka fermentacyjna kątowa do pojemników – wyróżnia ją nietypowy kształt, dzięki któremu może być montowana w bocznej ściance pojemnika fermentacyjnego. Takie rozwiązanie pozwala na sztaplowanie (spiętrzenie) pojemników, co jest bardzo korzystne w przypadku, kiedy ich większą ilość trzeba zmieścić na małej powierzchni.

Rurki fermentacyjne plastikowe (z PVC):

- z zawieszką:

•    Rurka fermentacyjna Maxi – wyposażona jest w duże banieczki, spowalniające odparowywanie wody podczas fermentacji. 

•    Rurka fermentacyjna 6-komorowa – rurka zaopatrzona jest w 6 komór, dzięki czemu w czasie burzliwej fermentacji woda wypełniająca rurkę nie wypryskuje z rurki i wolniej paruje.


- bez zawieszki:
•    
Rurka fermentacyjna Mini – „mniejsza siostra” rurki fermentacyjnej Maxi.

- z korkiem:
•    Rurka fermentacyjna 6-komorowa z korkiem ochronnym

•    Rurka fermentacyjna Maxi z korkiem ochronnym

Specjalny korek fermentacyjny powstrzymuje parowanie wody oraz uniemożliwia dostanie się do pojemnika czy balonu niechcianych lokatorów (np. muszek owocówek). 


Niezwykle interesującą propozycją są dwa artykuły stosunkowo nowe na rynku: 

Rurka fermentacyjna Ciche Dni i Noce
oraz
Rurka fermentacyjna CICHOSZA!


Rurki te wyróżniają się elegancką formą i świetnie spisują się podczas pracy. Ich innowacyjna konstrukcja powoduje, że fermentacja przebiega wyjątkowo cicho. Jest to istotny atut – każdy, kto miał okazję słyszeć odgłosy, jakie towarzyszą procesowi fermentacji przy zastosowaniu zwykłej, tradycyjnej rurki, z pewnością doceni dyskretne działanie tych nowoczesnych, niezwykłych rurek. Wewnętrzny tłok został skonstruowany w sposób zapewniający łagodniejsze uwalnianie się cząsteczek dwutlenku węgla w trakcie fermentacji. Walorem obu rurek jest również trwałość oraz świetna stabilność. Ponadto ich czyszczenie jest bardzo łatwe.

W rurce Ciche Dni i Noce zastosowano nowatorski system odpowietrzania, dzięki któremu wnętrze rurki zostało dobrze zabezpieczone przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami oraz przed dostępem muszek i innych owadów. Pozwala to skutecznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zakażenia nastawu.
Rurka CICHOSZA! jest dedykowana do dużych pojemników fermentacyjnych. Podobnie jak jej nieco starsza siostra (Ciche Dni i Noce) gwarantuje cichą pracę, zabezpiecza nastaw przed dostępem muszek i innych owadów, a jej duża objętość powoduje zmniejszone parowanie cieczy. By ułatwić użytkowanie, na zewnętrznym korpusie zaznaczony został minimalny i maksymalny poziom wody.

Zestawienie zostało przygotowane na podstawie asortymentu dostępnego w naszym salonie firmowym BROWINU, w ofercie specjalistycznych sklepów oferujących nasze produkty winiarskie oraz na stronie www.browin.pl
Polecamy sprawdzone przepisy na wina – zarówno te dostępne na naszej stronie internetowej, jak i opublikowane w najnowszej książce dr Ewy Kwapisz „Robimy wino, dobre i domowe!” 100 wyjątkowych przepisów na domowe wina i cydry czeka na Ciebie.

...bo domowe jest lepsze!