Nowe sadzonki winorośli w naszej ofercie

2019-04-18

Do naszej oferty profesjonalnych sadzonek winorośli dołączyły nowe odmiany: Seyval Blanc, Cabernet Cortis, Muscaris, Muscat Blue, Regent, Johanniter oraz Solaris. Są przystosowane do naszego rodzimego klimatu i stanowią bardzo interesującą alternatywę czy uzupełnienie dla innych odmian, z powodzeniem uprawianych w polskich warunkach. Liczymy, że nowe hybrydy wzbudzą zainteresowanie właścicieli winnic i dadzą bodziec do podejmowania nowych prób, dzięki którym możemy obserwować imponujący rozwój naszego winiarstwa. 

Seyval Blanc warto uprawiać zwłaszcza w chłodniejszym klimacie, bowiem odmiana ta charakteryzuje się wysoką odpornością na mróz (do -28⁰C). Jej atutem jest także pełna odporność na choroby wywoływane przez grzyby, dzięki czemu bardzo dobrze sobie radzi bez ochrony chemicznej. Ta bardzo plenna hybryda, pochodząca z Francji, o żółto-zielonych jagodach i neutralno-mineralnym smaku, daje wina świeże, lekko owocowe, z wyczuwalnym aromatem owoców cytrusowych i kiwi. 


Cabernet Cortis to stosunkowo nowa i warta uwagi niemiecka odmiana wyhodowana na bazie szczepów Cabernet Sauvignon i Solaris. Jest hybrydą przerobową sklasyfikowaną jako vitis vinifera. Charakteryzuje się podwyższoną odpornością na choroby i mróz (do -22⁰C), co tłumaczy zainteresowanie polskich winnic tą odmianą, która ponadto daje wina o ciekawym charakterze, zbliżone do Cabernet Sauvignon. Jagody są ciemne i mają korzenny smak. 


Muscaris to jedna z najnowszych (1987 r.) niemieckich hybryd, powstała ze skrzyżowania odmian Solaris i Muskat Biały (Gelber Muscateller) w Instytucie Uprawy Winorośli we Freiburgu (i jest dziełem Norberta Beckera). Jest warta uwagi m.in. z uwagi na swoje walory smakowe, wysoką plenność, a także podwyższoną odporność na mróz (do -24⁰C). Jagody są średniej wielkości, o muszkatowym smaku, który nadaje winu taki właśnie, charakterystyczny walor. 


Muscat Blue to atrakcyjna szwajcarska odmiana deserowa o ładnych gronach i dużych czarnogranatowych jagodach z muszkatowym smakiem. Wzrost krzewu: silny,prosty. Liście: duże, najczęściej 3-klapowe, rzadziej z pięcioma klapami, z bardzo długimi i ostrymi zębami, wyraźnie pofalowane, błyszczące. Grona: średniej wielkości do dużych ok.250 g, stożkowate, luźne. Jagody: średniej wielkości do dużych ok.3,5 g, krótko  elipsoidalne, granatowoczarne, z obfitym woskowym nalotem. Nasiona duże. Miąższ: zwięzły z lekkim, orzeźwiającym aromatem muszkatu. Dojrzewanie: pora dojrzewania średnio wczesna, lub nawet wczesna, druga dekada września. 

Regent jest nową niemiecką odmianą na wysokiej jakości czerwone wino. Wzrost krzewów średnio silny, plenność dobra. Pora dojrzewania owoców średnio wczesna do średnio późnej (początek października). Owoce średniej wielkości, średnio zwarte, granatowe. Odporność krzewów na choroby grzybowe średnio wysoka – w przeciętne lata wymaga 2-3 oprysków przeciwko mączniakowi rzekomemu. Wino bardzo dobrej jakości, o południowym charakterze, ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone, ekstraktywne. Możliwe również wykonanie świetnego wina różowego i czerwonego w lekkim, owocowym typie. Wino z tej odmiany jest poszukiwane na polskim rynku, świetnie nadaje się do potraw kuchni polskiej.


Johanniter to jedna z nowszych odmian winorośli, niemieckiego pochodzenia, uzyskana z krzyżowania Rieslinga. Nazwę nadano jej na cześć byłego dyrektora Instytutu we Freiburgu, dra Johannesa Zimmermanna. Dobrze radzi sobie w polskich warunkach klimatycznych, jest dość odporna na mróz (podobnie jak inne tego typu mieszańce złożone, tzw. Niespecyficzne, czyli wielokrotnego krzyżowania), jednak nasze zimy może przetrwać bez okrywania tylko w cieplejszych rejonach. Dojrzewa wcześniej od Rieslinga i może być alternatywą dla tej odmiany w rejonach, gdzie Riesling nie zawsze dojrzewa. Rozpoczyna wegetację w podobnym czasie jak Regent i Pinot Noir. Kwitnie po 50 dniach od pękania pąków. Dojrzewa około 121 dni po kwitnieniu (podobnie jak Pinot Noir i kilka dni później niż odmiana Regent). Owoce tworzą bardzo zwarte skupiska cylindrycznych gron o jagodach średniej wielkości. Johanniter daje wino o dobrej strukturze, łagodnym smaku (czasami z nieco gorzkawym zakończeniem) i zapachu owoców cytrusowych na pierwszym planie, a na dalszym m.in. jabłek. Jest ono nieco podobne do Rieslinga, nadaje się do dłuższego leżakowania.


Solaris to sadzonka winorośli szczególnie nadająca się do polskiego klimatu - najnowszej generacji krzyżówka niemiecka. Daje wino bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów, przydatne do kupażowania z winami o wysokiej kwasowości. Posiada grona średniej wielkości, żółtawe, średnio zwarte, których miąższ jest delikatny, bardzo słodki, o muszkatowym posmaku. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie, ich zbiory zaczynają się z początkiem września. Mają znaczną odporność na mączniaki i średnią odporność na pleśń.


...zielone jest piękne !