Dla przykładu, kolor:
- żółty symbolizuje światło i słońce. Ma przynieść radość i siłę.
- pomarańczowy oznacza serdeczność i otwartość. Ma za zadanie ukazać nasze dobre intencje wobec obdarowywanej osoby.
- czerwony symbolizuje krew Jezusa przelaną za nasze grzechy, jest oznaką miłości.
- fioletowy jest kolorem Wielkopostnej żałoby, pisanka tego koloru oznacza jej koniec i radowanie się z Zmartwychwstania Chrystusa.
- zielony jest kojarzony z nadzieją oraz budzącą się do życia przyrodą.
- brązowy wskazuję na siłę i wytrwałość.
- czarny jest symbolem wieczności i pamięci.
Aby w naturalny sposób przygotować barwne pisanki należy wybrać odpowiednie warzywa lub przyprawy, które nadadzą skorupkom jaj koloru i postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Barwienie jajka na kolor:
- żółty odbywa się z wykorzystaniem 5 łyżek kurkumy;
- pomarańczowy zawdzięczamy skórce z dyni;
- czerwony wymaga użycia obranego i posiekanego buraka;
- fioletowy jest możliwe dzięki posiekanej czerwonej kapuście;
- zielony oznacza wykorzystanie świeżego szpinaku;
- brązowy uzyskuje się za pomocą łupin z cebuli;
- czarny przeprowadza się z wykorzystaniem łupin po orzechach włoskich.
Od czego zacząć?
Przed przystąpieniem do barwienia jajek na ciepło namocz jajka w osolonej wodzie (pomoże to uchronić je przed popękaniem podczas gotowania).
Surowe jajka włóż do zimnej wody. Następnie w zależności od tego, jaki kolor skorupki chcesz uzyskać, dodaj naturalny barwnik pod postacią warzyw lub przypraw i rozpocznij gotowanie. Zaczekaj aż wydzieli się naturalny barwnik. Ugotowane jajka pozostaw w zabarwionej wodzie na ok. 3-4 godziny w celu ich lepszego zafarbowania. Aby skorupka przyjęła równomierny koloryt, co jakiś czas zamieszaj jajka w garnku.
Pamiętaj, że im dłużej jajko jest zanurzone w barwniku, tym skorupka osiągnie mocniejszy kolor.
Im silniejszy roztwór barwnika (ilość użytej przyprawy/warzywa w stosunku do wody oraz czas gotowania), tym mocniejszy kolor skorupki jajka.
Do barwienia warto również wybrać jajka o jasnej skorupce, albowiem im jaśniejszy odcień skorupki jajka, tym większa intensywność otrzymanego koloru.
...bo domowe jest lepsze!