Browin Blog - Naturalne barwienie jajek

Naturalne barwienie jajek

2020-04-03
ulubione

Jajka stanowią nieodłączny element wiosennych świąt.

Znajdziemy je w koszyczkach Wielkanocnych i na świątecznych stołach. Dzięki zwyczajowi ich malowania każdego roku możemy podziwiać przepięknie zdobione pisanki i dzielić się nimi z najbliższymi. Ich barwy przywołują nam na myśl wiosnę i zmiany. Są obecne w naszej tradycji od wieków. Według wierzeń kolory pisanek posiadają również swoją symbolikę.

Dla przykładu, kolor:

  • żółty symbolizuje światło i słońce. Ma przynieść radość i siłę.
  • pomarańczowy oznacza serdeczność i otwartość. Ma za zadanie ukazać nasze dobre intencje wobec obdarowywanej osoby.
  • czerwony symbolizuje krew Jezusa przelaną za nasze grzechy, jest oznaką miłości.
  • fioletowy jest kolorem Wielkopostnej żałoby, pisanka tego koloru oznacza jej koniec i radowanie się z Zmartwychwstania Chrystusa.
  • zielony jest kojarzony z nadzieją oraz budzącą się do życia przyrodą.
  • brązowy wskazuję na siłę i wytrwałość.
  • czarny jest symbolem wieczności i pamięci.

Aby w naturalny sposób przygotować barwne pisanki należy wybrać odpowiednie warzywa lub przyprawy, które nadadzą skorupkom jaj koloru i postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami.


Barwienie jajka na kolor:

  • żółty odbywa się z wykorzystaniem 5 łyżek kurkumy;
  • pomarańczowy zawdzięczamy skórce z dyni;
  • czerwony wymaga użycia obranego i posiekanego buraka;
  • fioletowy jest możliwe dzięki posiekanej czerwonej kapuście;
  • zielony oznacza wykorzystanie świeżego szpinaku;
  • brązowy uzyskuje się za pomocą łupin z cebuli;
  • czarny przeprowadza się z wykorzystaniem łupin po orzechach włoskich.


Od czego zacząć?

Przed przystąpieniem do barwienia jajek na ciepło namocz jajka w osolonej wodzie (pomoże to uchronić je przed popękaniem podczas gotowania).

Surowe jajka włóż do zimnej wody. Następnie w zależności od tego, jaki kolor skorupki chcesz uzyskać, dodaj naturalny barwnik pod postacią warzyw lub przypraw i rozpocznij gotowanie. Zaczekaj aż wydzieli się naturalny barwnik. Ugotowane jajka pozostaw w zabarwionej wodzie na ok. 3-4 godziny w celu ich lepszego zafarbowania. Aby skorupka przyjęła równomierny koloryt, co jakiś czas zamieszaj jajka w garnku.

Pamiętaj, że im dłużej jajko jest zanurzone w barwniku, tym skorupka osiągnie mocniejszy kolor.
Im silniejszy roztwór barwnika (ilość użytej przyprawy/warzywa w stosunku do wody oraz czas gotowania), tym mocniejszy kolor skorupki jajka. 

Do barwienia warto również wybrać jajka o jasnej skorupce, albowiem im jaśniejszy odcień skorupki jajka, tym większa intensywność otrzymanego koloru.

...bo domowe jest lepsze!