browin biowin biogrod bioterm soens 2measure
Salon sprzedaży

Otwarty w godzinach:
PN-PT 8 - 18 | SB 8 - 15

Telefon czynny:
PN-PT 8 - 16

Obsługa klienta:
tel.: +48 42 23 23 230
fax: +48 42 23 23 295
Export:
e-mail:
Poradnictwo:
tel.: +48 42 23 23 231
e-mail:

ul. Pryncypalna 129/141
93-373 Łódź

 

Fundusze Europejskie

Wyszukaj produkt
 

Pożywka do wina z witaminą B

Opis

Do prawidłowego rozwoju drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki.

Opis produktu:
W ofercie dostępne są trzy rodzaje pożywek:
Pożywka do drożdży winiarskich
- jest to pożywka mineralna, której głównym składnikiem jest fosforan diamonowy. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 L nastawu.
Pożywka do drożdży winiarskich z witaminą B1
- Zawiera oprócz fosforanu diamonowego dodatek witaminy B1 (tiaminy) .Witamina B1 stymuluje wzrost drożdży i jest silnym aktywatorem fermentacji. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 L nastawu.
Pożywka do drożdży winiarskich KOMBI
- zawiera oprócz fosforanu diamonowego i witaminy B1, preparaty ścian komórkowych drożdży, które stanowią specyficzne uzupełnienie pożywek, zarówno o charakterze cukrowym jak i związków azotowych. Ściany komórkowe wykazują zdolność adsorbowania substancji hamujących fermentację, między innymi kwasów tłuszczowych. Innymi słowy dodatkowa obecność w pożywce szczątkowych ścian komórkowych bardzo ułatwia fermentację, gdyż przyśpiesza namnażanie się drożdży. Pożywka pakowana po 7 g wystarcza na 25 L nastawu.

Użytkowanie
Przed dodaniem do nastawu odpowiednią ilość pożywki zaleca się rozpuścić w 1/4 szkl. wody.
Pożywki dla drożdży można dodawać jednorazowo na początku fermentacji (równocześnie z drożdżami). Coraz częściej proponuje się jednak by pożywki, dodawać w trzech równych porcjach; pierwszą - na początku fermentacji, drugą - po 3 – 5 dniach, trzecią po 10 dniach fermentacji.
W czasie magazynowania pożywki należy chronić przed wilgocią.
Reasumując, dzięki dodaniu pożywek do nastawu, uzyskuje się:
-odpowiednie namnożenie drożdży,
-szybkie rozpoczęcie fermentacji,
-pełne odfermentowanie cukru zawartego w owocach i dodanego w czasie produkcji wina.


Charakterystyka produktów:
Związki zawarte w pożywkach są wykorzystywane całkowicie przez drożdże w czasie ich namnażania, a więc nie istnieje obawa ( jeśli będą zachowane zalecane dawki ), że spowodują one zmiany smaku i aromatu wina. Nie mają wypływu na zdrowie człowieka.

Dane

Symbol: 401010
"Stawka VAT": 23%
 
Browin 2018 | Wszelkie prawa zastrzeżone | powered by freshform