browin biowin biogrod bioterm soens 2measure
Salon sprzedaży

Otwarty w godzinach:
PN-PT 8 - 18 | SB 8 - 15

Telefon czynny:
PN-PT 8 - 16

Obsługa klienta:
tel.: +48 42 23 23 230
fax: +48 42 23 23 295
Export:
e-mail:
Poradnictwo:
tel.: +48 42 23 23 231
e-mail:

ul. Pryncypalna 129/141
93-373 Łódź

 

Fundusze Europejskie

Wyszukaj produkt
 

Johanniter, sadzonki winorośli, odm. przerobowa

Opis

Johanniter to jedna z nowszych odmian winorośli, niemieckiego pochodzenia, uzyskana z krzyżowania Rieslinga. Nazwę nadano jej na cześć byłego dyrektora Instytutu we Freiburgu, dra Johannesa Zimmermanna. Dobrze radzi sobie w polskich warunkach klimatycznych, jest dość odporna na mróz (podobnie jak inne tego typu mieszańce złożone, tzw. Niespecyficzne, czyli wielokrotnego krzyżowania), jednak nasze zimy może przetrwać bez okrywania tylko w cieplejszych rejonach.
Dojrzewa wcześniej od Rieslinga i może być alternatywą dla tej odmiany w rejonach, gdzie Riesling nie zawsze dojrzewa. Rozpoczyna wegetację w podobnym czasie jak Regent i Pinot Noir. Kwitnie po 50 dniach od pękania pąków. Dojrzewa około 121 dni po kwitnieniu (podobnie jak Pinot Noir i kilka dni później niż odmiana Regent).
Owoce tworzą bardzo zwarte skupiska cylindrycznych gron o jagodach średniej wielkości. Johanniter daje wino o dobrej strukturze, łagodnym smaku (czasami z nieco gorzkawym zakończeniem) i zapachu owoców cytrusowych na pierwszym planie, a na dalszym m.in. jabłek. Jest ono nieco podobne do Rieslinga, nadaje się do dłuższego leżakowania.

Specyfikacja:
Rodzice: Riesling Weiss x Freiburg 589-54,
Gatunek: hybryda międzygatunkowa,
Kraj pochodzenia: Niemcy,
Średnia masa grona: 180 g,
Średni rozmiar jagód: 16 x 16 mm,
Smak: zharmonizowany,
SAT: 2650,
Termin dojrzewania: 5-15 X,
Mrozoodporność: do -24°C,
Kolor gron: jasne,
Zapylanie: własnopylne,
Zastosowanie: przerobowe.

Dane

Symbol: WINJOHANNITER
"Stawka VAT": 8%
13.50 zł
tu wpisz ewentualne uwagi
do koszyka:
szt.
 
Browin 2018 | Wszelkie prawa zastrzeżone | powered by freshform